rEsEpi : gULAi LEmAk ciLi Api dAging sALAi

Bahan-bahan

1. Daging batang pinang
2. Cili padi
3. 2 inchi kunyit
4. Garam secukup rasa
5. 3 batang Serai
6. Kentang
7. Santan
8. Asam keping

Cara-cara

1. Buangkan lemak pada daging. Basuh bersih-bersih, kemudian dilumur bersama kunyit dan sedikit garam. Daging disalai di atas kayu api untuk mendapat rasa dan bau daging salai yang enak. Salai sehingga daging kering bersama daun pisang. Setelah daging sejuk, hiris nipis-nipis.

2. Tumbuk cili padi dan kunyit serta sedikit garam sehingga lumat

3. Tiga batang serai dititik.

4.  Gaulkan daging salai yang telah dihiris bersama cili padi dan kunyit yang telah ditumbuk tadi.

5. Masukkan serai dan gaul. Tambahkan sedikit air.

6. Letakkan di atas api dapur dan tunggu sehingga naik bau.

7. Masukkan santan dan kacau

8. Masukkan kentang dan tunggu sehingga kentang empuk

9. Gulai hendaklah sentiasa dikacau supaya santan tidak beketul.

10. Kacau sehingga santan betul-betul sebati dengan ramuan tadi.

11. Kacau sehingga kuah mendidih dan sedia untuk dimakan.

Nota :

Cara penyediaan resepi ini adalah ringkas dan mudah. Resepi ini lebih sedap jika dimasak dengan penuh kasih sayang. Resepi ini tidak ditambah dengan bahan lain untuk mengekalkan resepi asal.

Selamat mencuba resepi ini.

#tq ALLAh.
#tq LOvE.
 #tq my fAmiLy.

No comments: